• Imprimeix

Dia de les Dones Escriptores 2017

Mary Shelley “Frankenstein”: el meu Monstre i jo, conferència a càrrec de Liz Russell. Dilluns 16 d’octubre a les 18.30 h, en motiu del Dia de les Escriptores.

10/10/2017 19:10
dones_escriptores_2017

La conferenciant és nascuda a la Índia, de pares escocesos i amb esperit català, Liz Russell és professora titular en la Universitat Rovira i Virgili. Imparteix classes de literatura i cultura en llengua anglesa. La seva recerca es basa en els estudis de dones, les teories feministes i les visions literàries sobre utopies i antiutopies. Especialment li interessa les obres escrites per dones índies i per la vida i obra de Mary Shelley, autora de la novel·la Frankenstein  publicada en 1818. Va escriure la introducció crítica de la versió traduïda en català de la novel·la per Maria-Antònia Oliver (Edicions de l’Eixample, 1992).

Frankenstein és considerada una de les novel·les més famoses de la literatura gòtica dels segles XVIII i XIX, les principals característiques de la qual es vinculen amb el terror, la fantasia i els espais lúgubres i tenebrosos. Moltes dones van fer-se propi aquest gènere perquè els seus espais proporcionaven un món imaginari sense límits ni barreres. Aquestes escriptores foren les anomenades “terroristes” en el seu temps perquè la lectura de les seves obres causava terror al cos i gelor a la sang. Frankenstein, avui, també és reconeguda com a la primera novel·la de ciència ficció; però en aquesta xerrada, intentarem veure perquè la Mary Shelley va escriure la novel·la, quins foren els seus malsons i com es llegeix la novel·la a partir d'algunes teories feministes. Frankenstein ha estat interpretada de moltes maneres i arreu del món s’han rodat nombroses adaptacions cinematogràfiques. La novel·la ha estat traduïda a centenars de llengües, n'existeixen adaptacions teatrals, còmics, versions manga, caricatures i imatges mediàtiques. Tot i que la cultura popular tendeix a assimilar el nom de Frankenstein amb el “monstre o criatura” creada pel Dr. Frankenstein,  en realitat només és el nom del científic que va crear aquest monstre, un monstre sense nom i... sense mare.

El Dia de les Escriptores és una celebració, de caràcter anual, es convoca el dilluns següent a la data del 15 d'octubre, en commemoració de la data de la mort de l'escriptora Santa Teresa de Jesús. Aquesta commemoració va sorgir per iniciativa de la Biblioteca Nacional d'Espanya, l'Associació Clàssiques i Modernes i la Federació Espanyola de Dones Directives (FEDEPE) per recuperar el llegat de les dones escriptores, fer visible el seu treball en la literatura i combatre la discriminació que han sofert al llarg de la història. A Catalunya l'esdeveniment està coordinat per l’Observatori Cultural de Gènere (OCG), amb la col·laboració de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i (AELC) i la Biblioteca Nacional de Catalunya.