• Imprimeix

Mòstra de Cinèma Occitan 2017 al Camp de Tarragona

-- ACTIVITAT SUSPESA -- Els dies 18 i 19 d'octubre, projeccions, conferències i tast de productes occitans a la Biblioteca.

11/10/2017 11:10
cartell_cinemaoccitan_2017

Els dies 18 i 19 d’octubre, a les 18.30 h es projectaran a la Biblioteca Pública de Tarragona Lo Pelòt i Lo sol poder es que de dire; i el dia 24 a les 19.30 h a Reus, Fecas e godilhs. Aquestes projeccions es fan en el marc d’una nova edició de la Mòstra de Cinèma Occitan, inaugurada a Lleida el dia 25 d'aquest mes. La Mòstra, organitzada pel Departament de Cultura, a través de la Direcció General de Política Lingüística, té com a objectiu promoure el coneixement de la realitat de la llengua occitana a Catalunya i impulsar-ne la creació cinematogràfica. En l’organització hi col·laboren diferents institucions, entitats culturals i empreses, tant de Catalunya com d’Occitània, i universitats que en faciliten la presència arreu dels territoris català i occità.

En aquesta edició 2017, la desena (i quarta en el cas del Camp de Tarragona), es programen 6 títols, en 27 localitats occitanes i catalanes. La programació al Camp es concentra en dues setmanes d’octubre per facilitar que les persones interessades en aquest tema puguin gaudir del màxim de projeccions.

Com ja és habitual, cada projecció serà precedida d’una conferència introductòria als temes que tracten els documentals que es podran veure. Així el dia 18 l’historiador i professor de la Universitat de Barcelona Agustí Alcoberro, parlarà de bandolers abans de la pel·lícula Lo Peròt. I el dia 19, Antoni Rossell, professor titular de Filologia Romànica de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i director de l'Arxiu Occità (Institut d'Estudis Medievals, UAB), introduirà Lo sol poder es que de dire, emmarcada en la literatura occitana.

A Reus, el dia 24, l’etnòleg i dinamitzador cultural Salvador Palomar tractarà el tema del carnaval abans de la projecció de Fecas e godilhs, que és una pel·lícula que mostra aquesta festa en el context occità. Enguany, a Tarragona i per gentilesa d’Òmnium Cultural Tarragonès, hi haurà un petit tast de productes occitans. 

Totes les pel·lícules projectades a Catalunya són subtitulades en català, gràcies a la col·laboració entre la Direcció General de Política Lingüística i la Càtedra d’Estudis Occitans de la Universitat de Lleida. Cal remarcar que la Mòstra serà present enguany en diferents universitats i festivals de cinema. Així, doncs, es va consolidant amb una programació que ofereix una visió panoràmica de la llengua occitana i de les seves modalitats a través de creacions audiovisuals, majoritàriament documentals.

Aquesta activitat s’organitza a Tarragona en el marc del Ple pel Català al Camp de Tarragona.