• Imprimeix

Cicle "Antonio Agustín 500 anys". El Renaixement a Tarragona. Maig - juny 2017

Organitzen: Biblioteca del Seminari, Biblioteca Pública de Tarragona. Departament de Cultura, ICAC (Institut Català d’Arqueologia Clàssica), Reial Societat Arqueològica Tarraconense, Associació de Bibliòfils de Tarragona. Biblioteca-Hemeroteca Municipal. Ajuntament de Tarragona. Universitat Rovira i Virgili. Departament de Filologia Catalana i CRAI.

29/04/2017 19:04
logotip antonio agustin

Aquest any 2017 es commemora el 500 aniversari del naixement de l'arquebisbe Antonio Agustín Albanell (Saragossa, 26 de febrer de 1517). Estudiós del dret i les humanitats, provinent d'una família que ocupà importants càrrecs en l'administració pública i en la carrera eclesiàstica. Fou auditor de la Rota, nunci papal a Anglaterra i al Sacre Imperi, participà activament al Concili de Trento, i fou bisbe d'Alife, Lleida i finalment a Tarragona des de 1577 fins la seva mort al 1586. Antoni Agustí és enterrat al centre de la capella del Santíssim de la Catedral de Tarragona en un sepulcre dissenyat per l'arquitecte Pere Blai.

A Tarragona destaca el seu mecenatge i impuls cultural; consolida l’Estudi General i promou la impremta, establint l’impressor valencià Joan Felip Mey a les pròpies dependències del palau episcopal. Des d'aquesta impremta promou la publicació tant de la seva obra com la d’altres humanistes de l'època com Lluís Pons d'Icart. Seguint els costums de l'època construeix als jardins del mateix palau episcopal  un museu a l’aire lliure (hortus), amb inscripcions i estàtues de la seva col·lecció, on organitza reunions amb els intel·lectuals de la ciutat. Antoni Agustí destaca per les seves aportacions en el terreny de l'epigrafia, la numismàtica i l'antiquària.

Una de les facetes més conegudes de la seva personalitat és la vessant bibliòfila. Antoni Agustí era posseïdor d'una de les biblioteques renaixentistes més apreciades de l'època. En ella reuneix prop d'un miler d'exemplars entre els quals destaquen la seva col·lecció de papirs i manuscrits grecs i llatins. A la seva mort, el papa Sixt V reclamà una part dels manuscrits sobre concilis i dret canònic, però el gruix més important de la biblioteca passa a mans de Felip II el qual la diposita en la recent inaugurada Biblioteca Reial de l'Escorial.

L’objectiu central del cicle es difondre i posar en valor la figura d’Antoni Agustí, destacant i la seva repercussió en el món cultural català en general i en la Tarragona del darrer terç del segle XVI en particular. Per esbossar la seva polièdrica figura combinarem diverses activitats culturals com conferències d’experts en la seva figura i en l’humanisme a Catalunya, visites a indrets com la Catedral i la capella del Santíssim on està enterrat o una ruta per la Tarragona del segle XVI, i exposicions de fons bibliogràfics del propi Antoni Agustí i d'altres exponents del renaixement a Catalunya que formen part dels fons patrimonials de la Biblioteca Pública de Tarragona, de la Biblioteca del Seminari Pontifici de Tarragona, i de diverses col·leccions particulars de col·leccionistes de Tarragona. 

Important: LA SORTIDA DEL DIA 18 DE MAIG TÉ LES PLACES COBERTES.
Les sortides dels dies 1 i 13 de juny tenen places limitades i cal inscripció prèvia a la Biblioteca Pública de Tarragona, presencialment o per correu electrònic a bptarragona.cultura@gencat.cat.