• Imprimeix

Tarraco Tarraquna Tarragona, la ciutat a l'Alta Edat Mitjana. Conferència + Ruta

Dissabte 18 de novembre: conferència + ruta. A càrrec de Pineda Vaqué, historiadora

16/11/2017 10:11
TarraqunaDissabte 18 de novembre a les 10 h
a la Secció Local de la Biblioteca Pública
Conferència: Tarraco Tarraquna Tarragona, la ciutat a l’Alta Edat Mitjana. 

Com es va passar de la Tarraco romana a la Tarragona medieval? Aquesta època, tot i ser la menys coneguda de la història de la ciutat, és la que traça la seva continuïtat a través dels segles, des de la substitució de la Imitatio Romae per la Civitas Christiana durant l'antiguitat tardana, passant per l'establiment d'una seu metropolitana en època visigoda, la conquesta islàmica que en comportà un abandó quasi total a partir del segle VIII i, finalment, l'ocupació cristiana a finals del segle XI.
En aquesta xerrada parlarem dels canvis urbanístics, econòmics, socials i culturals que s'hi esdevingueren durant aquests més de vuit-cents anys i establirem les raons per les quals encara avui dia és el període de la història de Tarragona que menys es coneix.

Dissabte 18 de novembre a les 11.30 h
Ruta: Tarraco Tarraquna Tarragona, la ciutat a l’Alta Edat Mitjana. 

Per comprendre l'evolució de Tarragona des de l'antiguitat tardana fins a la conquesta cristiana caldrà que ens moguem per la part alta de la ciutat, ja que l'entramat urbà actual encara beu de l'ocupació privada de l'espai públic del fòrum provincial, que ocupava la totalitat de la terrassa superior del turó on s'estableix Tarraco, a partir del segle IV dC. D'aquesta manera, veurem diferents espais que tenen l'origen en aquella època, com la catedral de Tarragona, la casa de l'Ardiaca, el carrer de les Coques, la plaça d'en Rovellat, ca la Garsa, la capella de Sant Pau del seminari, i altres; també analitzarem com moltes d'aquestes construccions aprofiten material arquitectònic de l'època romana i finalment acabarem la visita a la torre del Pretori, on podrem veure una maqueta que reprodueix la Tarragona medieval.


Pineda Vaqué
és historiadora i col·labora habitualment a la premsa camptarragonina. Treballa en creació i gestió de continguts de la web i de les xarxes socials i en l'assessorament en criteris de qualitat editorial de publicacions.


Per participar en la ruta cal inscripció prèvia, ja que les places són limitades. 
Les inscripcions es poden fer per correu electrònic a: bptarragona.cultura@gencat.cat o per telèfon al: 977 240 331