• Imprimeix

Josep Yxart i el Modernisme artístic. Cicle d'activitats.

Maig 2018. Organitzen: Biblioteca Pública de Tarragona. Departament de Cultura, Arxiu Històric de Tarragona, Associació de Veïns de l'Oliva.

01/05/2018 09:05
Josep Yxart


Josep Yxart de Moragas (Tarragona, 1852-1895). Crític literari i escriptor. [...] Anà a Barcelona per cursar la llicenciatura en Dret que enllestí l’any 1873. De ben petit sentí l’afició de llegir i escriure, la qual s’incrementà durant l’adolescència.[...] Treballant al despatx Serrahima, començà a col·laborar en algunes publicacions com La Renaixensa i la Llumanera de Nova York. El 1878, juntament amb el seu cosí Narcís Oller, anà a París a veure l’Exposició Universal i allí conegué els aspectes més avançats de la cultura europea de l’època. L’amistat amb l’editor Celestí Domènech li resultà vital: li encarregà una biografia de Marià Fortuny i traduí diverses obres de Schiller per a la Biblioteca de Arte y letras [...]. La col·laboració d’Yxart fou del tot satisfactòria per l’editor que li confià la direcció de les seves publicacions, amb la qual cosa pogué deixar el despatx Serrahima i dedicar-se a temps complet al conreu de les lletres. [...] De 1886 a 1891 la seva faceta més destacada fou la de periodista, activitat que repartí entre L’Avens, La España Moderna, La España Regional, La Ilustración Catalana, [...] i, molt especialment, La Vanguardia. Foren, en definitiva, els anys d’escriptura dels cinc volums d’El Año Pasado, subtitulats Letras y Artes en Barcelona. El 1886, acompanyat novament per Oller, féu el seu segon viatge a París que aprofità per fer coneixença amb alguns dels millors escriptors francesos d’aquell temps. [...]. Col·laborà en [...] La Vanguardia, on escriví, entre d’altres, la sèrie d’articles dedicats a El Arte Escénico en España, posteriorment aplegats en dos volums. En aquesta etapa de la seva vida, fou el centre de la tertúlia de l’Ateneu, [...], i se sentí atret pel programa de modernització cultural que aleshores s’apuntava i que es concretà, l’any 1892, amb l’aparició del modernisme. El suport d’Yxart al nou corrent intel·lectual fou total, fins al ’extrem d’arribar a ser un modernista més. L’any 1893 se li diagnosticà tuberculosi laríngia-pulmonar de què morí a Tarragona el 25 de maig de 1895 a la casa pairal al carrer dels Cavallers. 

[Extret de Biografies de Tarragona v. 1. p. 71]

AGENDA: 

 • Dijous, 3 de maig a les 18.30 h a l’Arxiu Històric de Tarragona:
  Visita guiada a l’Exposició El fons documental de la família Yxart, una nissaga amb història, a càrrec d’Isabel Companys i Ricard Ibarra.
   
 • Divendres, 4 de maig a les 18.30 h a la Biblioteca Pública: 
  Conferència La descoberta de la gran ciutat en els modernistes catalans, a càrrec d’Antoni Martí Monterde.

 • Dissabte 19 de maig a les 10.30 h
  Ruta literària Yxart vist per Rusiñol. 
  Punt de trobada i inici de la ruta: Ajuntament de Tarragona (Plaça de la Font, 1)
  Inscripció prèvia. Places limitades.

 • Divendres 25 de maig a les 19 h al carrer Yxart:
  Col·locació d’una placa commemorativa en record de Josep Yxart de Moragas.
  Programa propi de l’Ajuntament de Tarragona

Més informació a: