• Imprimeix

Cicle Piotr Íltix Txaikovski

El músic rus més universal en el 125è aniversari de la seva mort. Cicle d’audicions comentades a càrrec de Josep Maria Rota. Divendres 23 de novembre a les 18.30 h. Entrada lliure. ÚLTIMA SESSIÓ.

15/11/2018 09:11
Viure la música a la Biblioteca Pública de Tarragona

Una tardor més, la biblioteca s’omplirà de notes per compartir el plaer de l’escolta musical activa i col·lectiva. Aquest 2018, el protagonista serà el compositor rus més universal: Piotr Ílitx Txaikovski.

Piotr Ilitx Txaikovski és el músic rus més famós. No va pertànyer al “grup dels cinc”, tot i que en va ser coetani. Nascut a Vótkinsk el 7 de maig de 1840 i mort a Sant Petersburg el  6 de novembre de 1893, forma part de la gran família del Romanticisme, posterior a Schubert, Schumann o Wagner i contemporani de Bruckner i Brahms.

Com altres compositors russos, abans de dedicar-se a la música va cursar altres estudis; en el seu cas, de jurisprudència. El seu estil musical combina els elements de l’òpera francesa i italiana, el simfonisme germànic i la música d’arrel russa.

La sort no sempre el va acompanyar: a Rússia va ser vist com un compositor massa “europeu”, mentre que a Centreeuropa se’l titllava de massa “rus”. La seva vida sentimental també va ser caòtica. La seva mort, oficialment, còlera, està envoltada d’un misteri similar a les morts de Mozart o Bellini.


Josep Maria Rota serà l’encarregat de conduir les tres sessions del cicle que aniran acompanyades de projeccions de fragments de les obres que s’aniran explicant en les millors versions disponibles.

La biblioteca també posarà a disposició dels usuaris una selecció de recursos bibliogràfics i audiovisuals que els assistents podran emportar-se, si ho desitgen, en préstec.  

L’entrada és lliure, només limitada a l’aforament de la sala.


PROGRAMA

  • 1a sessió. Divendres 9 de novembre
    L’òpera Eugeni Onegin, el ballet El llac dels cignes, la simfonia Núm. 4 i el Concert per a piano núm. 1. A més, les obertures Romeu i Julieta i La tempesta.

  • 2a sessió. Divendres 16 de novembre 
    L’òpera Mazeppa, el ballet La bella dorment, el poema simfònic Manfred i la simfonia núm. 5. També música concertant, com Concert per a violí en re major i populars obres per a orquestra Marxa eslava, Capritx italià, Serenata de corda.

  • 3a sessió. Divendres 23 de novembre
    L’òpera La dama de piques, el ballet El trencanous i la simfonia núm. 6. Els poemes simfònics Hamlet, El voivoda. Francesca da Rimini i Obertura 1812. També música de cambra i solista com la Sérénade mélancolique, el Valse-Scherzo i Souvenir d'un lieu cher.


JOSEP MARIA ROTA
és professor de música i llengües clàssiques a la Salle Tarragona i compositor membre del Col·lectiu de compositors de Tarragona.
Com a crític i articulista participa en revistes tan prestigioses com mundoclasico.com o la Revista Wagneriana de Barcelona.
Conferenciant habitual per als Amics de l’Òpera de Tarragona, Amics dels Clàssics de Barcelona i el Conservatori de Tarragona tambe és membre de la Gesellschaft der Freunde von Bayreuth (Amics de Bayreuth), Associació Wagneriana de Barcelona i Associació Hans Knappertsbusch (director wagnerià).