• Imprimeix

Cicle Tastets de Patrimoni. Tardor 2018

Dissabte 1 de desembre. Sortida cultural a Vila-rodona (Cooperativa agrícola i columbari) i Centre d’Interpretació dels Castells del Gaià (El Catllar), amb Josep Santesmases, Pep Zaragoza i Maria de la Serra Rabadà. 

31/10/2018 13:10
Tastets de Patrimoni

 

Tastets de patrimoni té per objectiu donar a conèixer de primera mà, i posar en valor així, el patrimoni de les comarques de Tarragona a través de la presentació de xerrades, rutes i sortides culturals, preparades des dels centres d’estudis locals i comarcals, qui en són també autors o impulsors.

Els tastets s’organitzen des de l’any 2004 per la Biblioteca i l’ Institut Ramon Muntaner, Fundació Privada dels Centres d’Estudis de Parla Catalana, qui s’encarrega de prestar suport i difusió als projectes d’estudi del patrimoni i promoció cultural fets des dels centres d’estudis.

Es programen dos cicles a l’any. Aquesta tardor 2018 coneixerem els Castells del Gaià i el cooperativisme agrari a les terres del Gaià.


 

PRIMER PLAT

Dimecres 17 d’Octubre a les 19 h.

Del Gaià al Francolí. Castells i viles noves
, per Antoni Virgili, historiador i professor de la Universitat Autònoma de Barcelona

En la conferència s’explica com es va produir la conquesta de la marca del Penedès i l’ordenació de l’espai amb una xarxa de castells  termenats, segles X i XI, fins arribar a Tarragona.  La centralització del poder comtal amb Ramon Berenguer III i Ramon Berenguer IV suposa un canvi en el control del territori. Un bon exemple fou la delimitació de Tarragona per Ramon Berenguer III, que fou colonitzat a través de viles noves a partir de cartes de poblament.

 

SEGON PLAT

Dimecres 14 de novembre a les 19 h.

El cooperativisme agrari vitivinícola a partir de l'exemple del Sindicat Agrícola de Vila-rodona,
per Josep Santesmases, historiador.

L'any 1919 s'acomplirà el centenari del celler cooperatiu de Vila-rodona, obra de l'arquitecte Cèsar Martinell. A diferència d'altres cellers cooperatius del mateix arquitecte, el de Vila-rodona continua funcionant a ple rendiment des de les estructures cooperatives creades fa 100 anys. Si en els seus inicis durant la verema s'entraven i transformaven uns dos milions que quilos de raïm, avui en el mateix edifici s'hi entren entre 12 i 13 milions que quilos. La història del cooperativisme agrari va lligat als processos històrics del país i en bona part dels municipis vitivinícoles no s'entendrien els darrers cent anys sense les estructures cooperatives que s'han creat, s'han transformat, fusionat en continuats processos evolutius.


POSTRE

Dissabte 1 de desembre a les 9.30 h.
Lloc de trobada: Plaça Imperial Tarraco.

Vila-rodona (Cooperativa agrícola i columbari) i
Centre d’Interpretació dels Castells del Gaià (El Catllar), amb Josep Santesmases, Pep Zaragoza i Maria de la Serra Rabadà. 

 

Descarrega't la programació