• Imprimeix

Poesia a la primavera literària

Guies de lectura

16/04/2018 09:04
Dia Mundial de la Poesia


A la biblioteca, la primavera literària posa especialment l’accent en la poesia. El mes de març l’hem encetat amb el Dia Mundial de la Poesia celebrant un any més el Vermut poètic de forma conjunta amb entitats i organitzacions del Camp de Tarragona, i hem homenatjat Montserrat Abelló en el centenari del seu naixement amb un tast de tota la seva obra poètica.

Hem compartit també un recital poètic a la Biblioteca amb estudiants de l’Institut Pons d’Icart, i hem elaborat una guia de lectura  amb una selecció de joves poetes per apropar la poesia als nois i noies. 

La poesia en forma de música ens ha arribat de la mà del Kiev Portella, col·laboració que fem amb l’Escola i Conservatori de Música de la Diputació de Tarragona. Tampoc ens hem oblidat de les darreres novetats dels autors del Camp de Tarragona!.

El mes d’abril col·laborem amb l’Associació de Professionals i Estudiosos en Llengua Catalana (APELLC) i Òmnium Cultural del Tarragonès en una taula rodona d’homenatge a Montserrat Abelló. Finalment, i acomiadant la primavera el mes de juny, en els clubs de lectura ens endinsarem en la poesia de Zoraida Burgos.


Volem destacar els noms d’aquestes dues grans poetes:

Montserrat Abelló (1918-2014), nascuda a Tarragona fa cent anys, és reconeguda per la crítica com una poeta extraordinària, tot i que va començar tard a publicar els seus primers llibres. La seva obra ha esdevingut extensa. A la seva trajectòria com a autora hi hem de sumar també les magnífiques traduccions que va fer de poetes angleses al català i de poetes catalanes a l’anglès. Per tal de posar en valor la seva figura, hem elaborat una guia de lectura i convidem tothom a llegir la seva poesia.

Zoraida Burgos (Tortosa, 1933) és l’altra veu destacada. En llegirem Convivència d’aigües en el marc de la Fira d'Espectacles Literaris Litterarum que l’any 2017 va celebrar deu anys. Cada any escollim un autor ebrenc per llegir en els clubs de lectura; en aquesta línia la poesia de Zoraida Burgos respon a una obra sòlida i al mateix temps singular, arrelada a l’Ebre però també universal. Per aquest motiu l’autora és considerada, cada vegada més, una de les millors poetes que tenim a Catalunya.