• Imprimeix

La xocolata com a aliment. Taller de ciència en família

Dijous 12 de juliol: La xocolata i la impressió 3D, amb Gisela Colet, Cap de l’Àrea de Suport a la Recerca de l’ICIQ. Organitza: Universitat Rovira i Virgili, Institut Català d’Investigació Química i Biblioteca Pública de Tarragona.

27/06/2018 09:06
Cicle La Ciència de la Xocolata

El dijous 16 de novembre i en el marc de la 22a Setmana de la Ciència (del 10 al 19 de novembre) es va iniciar un cicle de tallers de ciència, que s’allargarà fins el juliol de 2018 (Cicle: La ciència de la xocolata), per a un públic familiar al voltant de la xocolata.

En aquest primer taller Els orígens de la xocolata, la investigadora Laura Bricio (Departament d’Història i Història de l’Art de la URV) ens introduirà en el món de la xocolata: d'on ve? quines cultures la utilitzaven i per a què? Ens submergirem en les creences i els rituals que involucraven la xocolata en les cultures prehispàniques. Per comprovar-ho, farem un petit tast de la xocolata que consumien aquestes cultures per saber quin gust tenia. També coneixerem com va arribar a Europa i com es va començar a utilitzar.

 

El projecte "La ciència de la xocolata" és una iniciativa de l'Institut Català d'Investigació Química (ICIQ) i de la Unitat de Comunicació de la Ciència (ComCiència) de la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona. Aquesta iniciativa té un doble objectiu: fer divulgació de la ciència i fomentar les vocacions científiques entre els més petits i els joves. 


Utilitzant la xocolata com a fil conductor, s’han dissenyat nou tallers que s’acosten a aquest aliment des de diferents disciplines científiques. Les conductores dels tallers són sempre investigadores de les dues institucions, amb el que es pretén posar en valor i normalitzar la figura femenina en l'àmbit de la investigació.

Les sessions tenen hora de durada, consten d'una breu introducció teòrica i una part pràctica. Durant el taller, els alumnes experimenten al voltant del concepte científic central de la sessió i, a més, tenen l’oportunitat de dialogar amb la investigadora que l’imparteix.

En cada taller es lliura un targetó que inclou el resum de la xerrada i qui la imparteix, i quan finalitzi el cicle s’editarà un conte amb el contingut de totes les sessions.

Les sessions programades són:

 • Dijous 14 de desembre: El negoci de la xocolata
  Amb Dolors Setó, del Departament de Gestió d’Empreses de la URV

T’agrada la xocolata? Saps per què t’és tan fàcil de menjar-ne? Hi ha empreses que la fabriquen perquè en puguem comprar. Però què passaria si aquestes empreses no existissin? El món seria menys dolç? En aquest taller us explicarem quina funció tenen les empreses en la nostra societat, aprendreu de manera pràctica i divertida com treballen les empreses que fabriquen xocolata i us convertireu en petits empresaris per emprendre un negoci de forma responsable.

 • Dijous 18 de gener: Desxifrant l’ADN de la xocolata
  Amb Katherine Gil, del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la URV

Què és l’ADN? Quina importància té en les nostres vides? En aquest taller aprendrem conceptes bàsics de biologia i genètica de manera divertida i dinàmica. Parlarem de la cèl·lula vegetal, l’ADN i els gens, i com a bons científics, ho posarem en pràctica a la segona part del taller: aïllarem l’ADN de les cèl·lules vegetals que conté la llavor del cacau.

 • Dijous 15 de febrer: La xocolata com a aliment
  Amb la Rosa M. Valls, del Departament de Medicina i Cirurgia de la URV

Quines són les propietats beneficioses del cacau? Quina xocolata és la més saludable? En aquest taller treballarem els conceptes bàsics relacionats amb el cacau i, tot seguit, tastarem els diferents tipus de xocolata i aprendrem a distingir quina és la més sana, a través de les seves propietats organolèptiques.

 • Dijous 15 de març: Cristal·lografia de la xocolata
  Amb Marta Martínez, de la Unitat de Difracció de Raigs X de l’ICIQ

Saps que l'estructura dels àtoms afecta el sabor i la textura de la xocolata? Per poder "veure" els àtoms de la xocolata utilitzem la cristal·lografia de raigs X, una tècnica que ens permet fer fotos a escala microscòpica. Amb receptes de cristal·lització a diferents temperatures, podem aconseguir xocolates d'un munt de textures i sabors diferents.

 • Dijous 12 d’abril: La química de la xocolata
  Amb Ester Iniesta, estudiant del Doctorat de l’ICIQ

Per què la xocolata és un verí pels gossos? Per què ens alegra menjar xocolata? Per què la xocolata és tan addictiva? La química té la resposta. Un munt de molècules del cacau són la clau de les propietats d'aquest deliciós aliment. Sabors, olors, colors... tot.

 • Dijous 17 de maig: La xocolata en l’alimentació del futur
  Amb Silvia de Lamo, del Departament d’Enginyeria Química de la URV

T’agradaria aprendre a fer esferificacions de cacau? Vols saber què són? Vols aprendre a fer aires de xocolata? T’interessa conèixer les últimes tècniques de gastronomia mol·lecular? En aquest taller també hi podràs descobrir com ens ajudarà la xocolata a introduir alguns dels nous aliments rics en proteïnes que molt aviat formaran part de la nostra dieta.

 • Dijous 14 de juny: La xocolata a la publicitat
  Amb Iolanda Tortajada, del Departament d’Estudis de Comunicació de la URV

En aquest taller reflexionarem sobre com la xocolata apareix als anuncis publicitaris. Per què cal anunciar un aliment tan bo com la xocolata? Es fa perquè encara agradi més? Tots els anuncis són iguals? Què ens amaguen? En aquest taller us convertireu en publicistes per un dia. Aprendrem quins són els trucs i recursos que utilitza la publicitat i creareu el vostre propi anunci per vendre xocolata.

 • Dijous 12 de juliol. La xocolata i la impressió 3D
  Amb Gisela Colet, Cap de l’Àrea de Suport a la Recerca de l’ICIQ

La impressió 3D és una nova tècnica que omplirà les fàbriques del futur... i també les cuines. Gràcies a les noves impressores 3D és possible no només imprimir plàstics, sinó també menjar. La xocolata no és una excepció. Potser d'aquí a uns anys les mones de pasqua es fabriquin utilitzant aquesta avançada tecnologia.

 

**Us recordem que per a tots els tallers les places són limitades i les inscripcions s'han de fer a la Sala Infantil.