• Imprimeix

Història i historiadors a Tarragona i al Camp

Dimecres 4 d’abril a les 19 h a la Secció local: "Bandolers i bandolerisme al Camp de Tarragona" a càrrec de Valentí Gual

26/03/2018 09:03
Mapa del Camp de Tarragona, gravat militar anglès de la Guerra de Successió

Mapa del Camp de Tarragona, gravat militar anglès de la Guerra de SuccessióEns volem apropar de forma amena i rigorosa a la història de Tarragona i del Camp, des de la perspectiva multidisciplinar dels centres d’estudis i des de la mirada d’historiadors de renom.


Dimarts 13 de març a les 19 h a la Secció local

Finestres al Territori. V Mostra de Revistes de Tarragona i Terres de l'Ebre. Collita 2017

Organitzen: Biblioteca Pública de Tarragona i Institut Ramon Muntaner, amb el suport de la Fundació Mútua Catalana


Mostra de publicacions periòdiques realitzades des dels centres i instituts d'estudis locals i comarcals l’any 2017 al Camp de Tarragona i a les Terres de l’Ebre. 


Les revistes confegides des dels centres d’estudis ens obren "finestres al territori" que ara ja son també "finestres virtuals" accessibles a text complet a RACO oferint, per tant, la projecció de la nostra història i de la nostra cultura arreu. 
Presentacions amb una durada de 15 minuts aproximadament:

 • "Castells i fortificacions de la Ribera d’Ebre", per Gerard Mercadé
  Centre d’Estudis Ribera d’Ebre. Miscel·lània del CERE 27

 • "Masies del terme de Vila-rodona. Comparativa fotogràfica", per Josep Santesmases i Ollé
  Centre d’Estudis del Gaià. La Resclosa 21

 • "Els primers jueus a la Conca de Barberà" (segle XIII) per Jaume Felip Sánchez.
  Centre d’Estudis de la Conca de Barberà. Aplec de Treballs 35

 • Dossier: "400 anys de l’església de Sant Jaume Apòstol de Riudoms" per Maria Eugènia Perea Virgili.
  Centre d’Estudis Riudomencs Arnau de Palomar. Lo Floc 219

 

Dijous 15 de març a les 19 h a la Secció local

"Història i historiadors a la ciutat de Tarragona" a càrrec d’Antoni Jordà

Antoni Jordà és catedràtic d'Història del Dret i de les Institucions de la Universitat Rovira i Virgili i historiador.  Doctor cum laude en Dret, Premi Extraordinari i Doctor cum laude en Historia. Master en Ius commune i Catalunya. Acadèmic de la Real Academia de Jurisprudencia y Legislación, de la Real Academia de la Historia i membre de la Société d’Histoire du Droit (París).  

Destaca la seva dedicació a l’estudi, a l’ensenyament i a la divulgació, especialment històrica des d’una visió àmplia, humanista i global. Autor d’una extensa bibliografia sobre la història, la història del dret, de l'administració i de les institucions, una part important centrada a la ciutat de Tarragona. En destaquen els estudis sobre l'Ajuntament de Tarragona al segle XVIII (Poder i comerç a la ciutat de Tarragona, Tarragona 1988); sobre el Capítol de la catedral de Tarragona al segle XVII (Església i poder a la Catalunya del segle XVII, Barcelona 1993); sobre la Diputació provincial i l'ordenació del territori del segle XIX (Les Diputacions provincials en els seus inicis. Tarragona, 1836-1840, Madrid 2002). Més recentment, i orientades a una divulgació amena i rigorosa:  Història de la ciutat de Tarragona (2006), Tarragona: 50 indrets amb encant (2009); Recull Antoni Jordà. Obra breu 1978-2015 (2015)

 

Dimecres 4 d’abril a les 19 h a la Secció local

"Bandolers i bandolerisme al Camp de Tarragona" a càrrec de Valentí Gual

Valentí Gual Vilà va néixer a Barcelona el 1962; és doctor en història moderna i professor a la Universitat de Barcelona des de l’any 1990. És autor d’una extensa bibliografia (al voltant de quinze llibres i centenars d’articles en revistes locals i especialitzades) i ha impartit centenars de conferències. És membre de diversos projectes d’investigació i recerca. Els seus estudis estan centrats a l’època moderna i ha treballat a fons la demografia històrica, de manera que és considerat un dels màxims exponents en la matèria a Catalunya. També s’ha centrat en la història agrària, la història social (bandolerisme i bruixeria), Guerra dels Segadors i Guerra de Successió. Una part important de la seva bibliografia està dedicada a la conca de Barberà o la Baixa Segarra, encara que també ha estudiat el Camp de Tarragona i n’és un important coneixedor.

Membre del Consell Assessor de les revistes Sàpiens i A Carn! d’Història Militar,i de Rafael Dalmau Editor. Ha estat també conseller de Cultura, Joventut i Esports del Consell Comarcal de la Conca de Barberà i també ha estat alcalde de Rocafort de Queralt.