• Imprimeix

En record de Joan Antònio i Guàrdias  (Tarragona, 1890-1967)

Dimecres 20 de desembre a les 19.30 h amb Carme Mas i Lîla Urbano. Organitzen: Biblioteca Pública de Tarragona i Casa de les Lletres

09/11/2017 09:11
Joan Antoni i Guàrdias

A la Biblioteca del 13 de desembre al 15 de gener de 2018 podreu veure l’ exposició: 'En record de Joan Antònio i Guàrdias (Tarragona 1890-1967), produïda per la Casa de les Lletres.

En complir-se enguany 50 anys de la mort del poeta i llibreter tarragoní Joan Antònio i Guàrdias la Biblioteca i la Casa de les Lletres presenten un acte d’homenatge que vol fer un repàs a la seva trajectòria personal i literària.

Per aquest motiu comptarem amb Carme Mas i Lîla Urbano; Carme Mas, autora de llibres i treballs sobre Antònio i Guardias, ens aproparà a la seva trajectòria personal i poètica. L’actriu Lîla Urbano ens oferirà un recital del poema 'Oda nova a Tarragona i altres poemes' que ens permetrà gaudir de la seva poesia.

Joan Antònio i Guàrdias va néixer a Tarragona el 1890 i hi va morir el 1967. Va obtenir el títol de mestre el 1914 i va exercir aquesta professió en diferents escoles, entre elles l’escola graduada annexa de Saavedra. De tota manera, el 1926 va adquirir la Llibreria Católica, a la plaça de la Font, i paulatinament aniria dedicant més temps a aquesta activitat, fins a esdevenir la seva ocupació central. La Llibreria passaria a dir-se Tarraconense i més tard prendria el segon cognom del seu propietari i és amb aquest nom, Llibreria Guàrdias, que el 1959 es traslladaria a la Rambla Nova. En tot aquest temps, però sobretot en la darrera etapa, va desenvolupar una intensa activitat cultural, amb edició de llibres, presentacions, exposicions artístiques, etc.

Guàrdias va començar a escriure ben aviat i, ja de ben jove, va guanyar diversos premis de poesia en Jocs Florals de diferents poblacions, alhora que col·laborava en diferents mitjans de comunicació. Però no va ser fins a 1948 que va publicar el seu primer llibre de poesies, A flor de llavi. Des de llavors va publicar-ne encara quatre més, el darrer dels quals és Oda nova a Tarragona i altres poemes (1965). També va publicar una guia turística de la ciutat, en versions catalana (1934) i castellana (1952).