• Imprimeix

Cicle 80 anys de SUPERMAN

Club de lectura de còmics. (Octubre-desembre 2018). Conductor: Emili Samper amb la col·laboració de Delirópolis

08/10/2018 09:10
Superman

Aquest any se celebra el 80è aniversari del personatge que va originar el còmic de superherois. Creat per Jerry Siegel i Joe Shuster, Superman va aparèixer per primer cop el 1938 a les pàgines del primer número d’Action Comics. Conegut també com l’Home d’Acer o el darrer fill de Krypton, el personatge s’ha convertit en tota una icona de la cultura popular del segle XX, sobretot a partir de les diverses adaptacions aparegudes al cinema i a la televisió. El seu característic (i identificable) logo es pot trobar avui dia en multitud d’objectes arreu del món.

Us proposem celebrar aquest aniversari amb la lectura de tres còmics que ens proporcionaran tres visions ben diferents del personatge: la seva imatge més clàssica, una versió alternativa i el secret que amaga el seu origen.

PROGRAMACIÓ:
DIJOUS 18 d’octubre de 2018 a les 17.30 h
Superman: Paz en la Tierra
Guió: Paul Dini
Dibuix: Alex Ross
Norma Editorial, 2000 / ECC, 2016

Amb l’arribada de les festes de Nadal, Superman s’adona de l’enorme distància que separa l’elit privilegiada de la població desfavorida que es troba a les portes de la mort per manca de recursos. Davant d’aquesta situació, l’Home d’Acer decideix posar els seus poders al servei dels més desfavorits per alleujar la fam al món. Se’n sortirà?
Paul Dini ens presenta una història que recull part de l’essència del personatge i que cobra vida gràcies a l’extraordinari i inconfusible estil d’Alex Ross.

DIJOUS 22 de novembre de 2018 a les 17.30 h
Superman: Hijo Rojo
Guió: Mark Millar
Dibuix: Dave Johnson, Killian Plunkett
Planeta, 2009 / ECC, 2013 i 2016
Activitat inclosa dins l’XI Setmana del Còmic de Tarragona. Jornades d’estudi de l’Art seqüencial (19-25/11/2018)

Què hauria passat si la nau del darrer fill de Krypton hagués caigut a la Unió Soviètica i no als Estats Units? Imagina un Superman adult que no lluita per la veritat, la justícia i l’estil de vida americà sinó per Stalin, el comunisme i el pacte de Varsòvia. Imagina també un terrorista anomenat Batman, l’eminent doctor Lex Luthor, la princesa Diana de Themyscira o l’agent federal James Olsen.

Mark Millar ens ofereix una visió alternativa de l’Home d’Acer modificant un tret essencial del personatge, com és el de la seva identificació amb la cultura americana. Dave Johnson i Killian Plunkett elaboren una proposta gràfica que ofereix una nova cara d’aquest i d’altres personatges icònics del còmic americà.

DIJOUS 13 de desembre de 2018 a les 17.30 h
Joe Shuster. Una historia a la sombra de Superman
Guió: Julian Voloj
Dibuix: Thomas Campi
Dibbuks, 2018

Quin és l’autèntic origen de Superman? De la mà del dibuixant Joe Shuster ens traslladem a la convulsa Amèrica dels anys 30 per descobrir la seva amistat amb l’escriptor Jerry Siegel. Assistirem a la creació del personatge, veurem com van intentar vendre el projecte a les editorials i com van ser finalment explotats, enganyats i despullats dels seus drets.

Julian Voloj ficciona la història dels creadors de Superman a partir d’un exhaustiu treball de recerca i documentació que cobra vida a ulls del lector de la mà de Thomas Campi. Sens dubte, es tracte del millor homenatge i reconeixement a Jerry Siegel i a Joe Shuster en l’aniversari del seu personatge més emblemàtic.

INSCRIPCIONS
A partir de 14 anys
Inscripcions obertes a la biblioteca
També les podeu fer per correu electrònic: bptarragona.cultura@gencat.cat