• Imprimeix

Taller “Parlem de cine. El western”

Propera sessió i última: dilluns 18 de desembre. Descobrim les peculiaritats del gènere del “Far West”, amb la Montse Cateura i l'Enric Franch

10/11/2017 09:11
cicle Western

Seguim el nostre itinerari per l'apassionant món dels gèneres cinematogràfics. Després  d'acostar-nos als orígens del cinema i el llenguatge cinematogràfic, vam fer parada a la ciència-ficció. Aquesta tardor us proposem seguir amb el gènere més aventurer i polsós del cinema: el western.

La història del cinema i l’evolució dels seus gèneres és indissociable del seu context històric; això ens ajudarà a comprendre perquè el cinema ens proposa unes determinades històries, com intervenen els elements del llenguatge cinematogràfic a l’hora d’explicar-nos-les i de quina manera influeix el context històric i/o polític en cada moment.

El western és, juntament amb la ciència-ficció, un dels gèneres més primitius, doncs va nèixer durant els primers anys del cinema mut. Situant l'acció en el Far West, el western ha sapigut, com cap altre, mostrar les tensions entre l'individu i la comunitat.

Durant el taller es combinaran sessions teòriques i exemples pràctics, intentant captar la màxima atenció i participació per part de les persones que assisteixin al taller. Les sessions teòriques es recolzen en un material de suport (powerpoint) en el qual hi ha inserits talls de pel·lícules que ajuden a il·lustrar els conceptes que s’aniran exposant.

Es pretén que al final de les sessions les persones assistents al taller disposin de les eines suficients com per gaudir del fet cinematogràfic d’una forma més àmplia, profunda i crítica. Descobrint elements, tècniques o anècdotes que abans no coneixien i que permeti valoritzar el cinema més enllà del simple espectacle.

El taller tindrà lloc els propers dilluns 20, 27 de novembre i 18 de desembre, de les 18 a les 19:30 hores i s’estructurarà en tres sessions:

1a - Sessió teòrica: Contextualització i trets definitoris del western.

2a - Sessió pràctica: Sin perdón, dirigida per Clint Eastwood. Visionat de la pel·lícula a la Biblioteca. Obert a tothom.

3a – Sessió pràctica: Comentaris del film i reconeixement de les característiques del western.

 

Per participar-hi cal inscriure-us. Les inscripcions poden fer-se:

  • Trucant per telèfon: 977 240 331 – 977 240 544
  • Per correu electrònic: bptarragona.cultura@gencat.cat (incloent nom i telèfon)
  • O bé al taulell número 3 de la primera planta


Montse Cateura és llicenciada en Història de l’Art en l’especialització d’Història del cinema. Ha fet publicacions d’investigació sobre cinema a Molins de Rei, i també a la revista del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat, Materials. Ha estat comissària i autora del catàleg de l’exposició “100 anys de cinema...” a Molins de Rei. Dinamitza habitualment tallers de formació relacionats amb el cinema i és membre de la junta del Cineclub Hal2002 de Molins de Rei.

Enric Franch és realitzador amateur de curtmetratges, ha estat dinamitzador del taller “Parlem de cine” a l’Ametlla de Mar i també és membre de la junta del Cineclub Hal2002 de Molins de Rei.