• Imprimeix

Clubs de Lectura. Programació tardor 2017

Nou cicle de club de lectura: "Art i Literatura" + Cicle "Llegir el teatre" + Cicle “Llegir el patrimoni” + Cicle “2PiniSolers” + Club de lectura en anglès + Club de lectura en francès + Club de Lectura Fàcil

20/09/2017 12:09
Clubs de Lectura
Aquesta tardor reprenem els clubs de lectura, amb una novetat important: el cicle “Art i Literatura”. Conduït per Glòria Guilera, persona que compta amb una important trajectòria en aquest camp, seleccionarem lectures amenes que ens permetran aproximar-nos als moviments artístics. 

Al mateix temps, tornen clubs consolidats impulsats conjuntament amb diverses entitats de la ciutat: “2PiniSolers” junt amb la Casa de les Lletres,  “Llegim patrimoni” junt amb el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, i  “Llegir el teatre” amb TeclaSmit.

Per altra banda us proposem clubs de lectura en llengües, que tenen per objectiu l’aprenentatge del francès i l’anglès mitjançant la lectura d'un llibre i les sessions de comentaris, tot facilitant la relació i l'intercanvi d'opinions entre els assistents utilitzant la llengua com a mitjà.Cicle "Art i Literatura"

Una bona selecció de lectures amenes sobre l’impressionisme i el postimpressionisme, que s’acompanyaran amb presentacions visuals i dossiers:

* Dijous 5 d’octubre amb Émile Zola, es comenta l'Obra.

* Dijous 2 de novembre amb Vincent Van Gogh, comentarem Cartes a Theo.

* Dijous 14 de desembre. Comentarem Cartes a Cézanne de Rainer Maria Rilke

Cicle “2PiniSolers”

Junt amb la Casa de les Lletres. Amb l’objectiu de donar rellevància al Premi Pin i Soler de novel·la i promoure la lectura de les obres guardonades. El cicle s’acompanya amb la presència dels autors, conferències i altres activitats:

* Dimarts 3 d'octubre a les 19 h als Jardins de la Casa Canals (c/ d’en Granada, 11). Presentació del llibre: Les quatre vides de l'oncle Antoine, de Xavier Aliaga, guanyador del 27è premi Ciutat de Tarragona de novel·la Pin i Soler --AJORNAT --

* Dilluns 9 d’octubre. Trobada amb Xavier Aliaga, guanyador del Premi Pin i Soler d’enguany, i comentari de la novel·la Les quatre vides de l'oncle Antoine

* Dimarts 10 d’octubre. Conferència “Una ciutat de novel·la” a càrrec de Joan Cavallé. Una visió de com la ciutat de Tarragona s’ha reflectit en diferents novel·les i relats guanyadors de premis literaris

* Dissabte 28 d’octubre. Ruta literària Josep Pin i Soler amb Magí Sunyer. Sortida a les 11:00h des del Portal del Roser, Via de l’Imperi, 19-21.
Organtiza: APELLC en el marc de Les rutes literàries a l’Ensenyament. Imprescindible inscripció prèvia a apellc@tinet.cat

* Dilluns 13 de novembre. Trobada amb Francesc Puigpelat, guanyador del Premi Pin i Soler de l’any 2002, i comentari de la novel·la Roger de Flor, el lleó de Constantinoble. Amb lectura de textos a càrrec dels alumnes de l'Escola de Lletres.

Cicle  “Llegim el patrimoni”

Junt amb el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona i el Taller de Lectura de la ONCE:

La lectura seleccionada per aquesta ocasió, és l’obra cabdal de Mary Beard, qui va ser premi Princesa d’Astúries 2016 de Ciències Socials: “SPQR: una historia de la antigua Roma”. SPQR, acrònim de Senātus Populusque Rōmānus, es considera una obra rigorosa perquè relaciona multitud de fonts, però també entretinguda arribant a mostrar un interessant sentit de l’humor de l’antiga Roma.

* Dimarts 14 de novembre a les 19 h a la Sala d'actes del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (Plaça del Rei, 5). Presentació del llibre a càrrec del periodista Jacinto Antón.

* Dimecres 15 de novembre a les 19 h a la Sala d'actes del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (Plaça del Rei, 5).
Conferència “Sobre el valor de la Història, ara i aquí”, a càrrec del Dr. Joaquim Nadal, Director de l'Institut Català de Recerca en el Patrimoni (ICRPC) . 

* Dimecres 22 de novembre a les 19 h a la Sala d'actes del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (Plaça del Rei, 5).
Taula rodona: Per què ens interessa la Història? Amb la participació de Xulio Ricardo Trigo, M. Carmen Roca i Coia Valls, moderat per Joaquín Ruiz de Arbulo, catedràtic d’Arqueologia de Grècia i Roma de la URV.

* Dijous 23 de novembre a les 19 h a la Sala d'actes del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (Plaça del Rei, 5).
Projecció capítol del documental “Un imperio sin límites”, Mary Beard i sessió de comentaris. 

* Dissabte 25 de novembre a les 11 h a la Sala d’exposicions temporals del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (Plaça del Rei, 5).
Visita a l’exposició “El fil de la Història”, a càrrec de Pilar Sada, conservadora del MNAT.

* Divendres 1 de desembre i divendres 12 de gener de 2018. (Hora per confirmar) al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (Plaça del Rei, 5). “Seguint el fil de la Història”, nova proposta de Clàssics a escena, organitzada pel MNAT en col·laboració amb TeclaSmit Teatre.

Cicle  “Llegir el teatre”

Junt amb TeclaSmit Teatre. Cicle vinculat a la programació del Teatre Nacional de Catalunya 2017-2018, i conduït per Cinta Ramon:

* Dimarts 24 d’octubre comentarem “Islàndia” de Lluïsa Cunillé

* Dimarts 28 de novembre. Comentari de “Desig sota els oms” d’Eugene O’Neill

 

Club de lectura en anglès

Conduït per Liudmila Bondar, i de moment amb un programa de lectures provisional: 

* Dissabte 28 d'octubre a les 10.30 h comentarem "Heart of the darkness" de Joseph Conrad

* Dissabte 25 de novembre a les 10.30. Comentari de "Bleak house" de Charles Dickens

* Dissabte 16 de desembre a les 10.30 h es comenta "Wuthering Heights"  d'Emily Brönte

 

Club de lectura en francès

Conduït per Neus Penalba

* Dissabte 28 d'octubre a les 12.30 h. Es comentarà l'obra d'Amélie Nothomb: "Métaphysique des tubes"

* Dissabte 25 de novembre a les 12.30. Comentari de "L'écume des jours" de Voris Bian

* Dissabte 13 de gener a les 12.30 h comentarem "Hiroshima mon amour" de Marguerite Duras


Club de Lectura fàcil

* Novembre. Viu la festa! Festes i tradicions catalanes de Mireia Estapé (La Mar de fàcil, 2017).
Llibre que mostra les festes i les tradicions al llarg de l’any, la seva història, sense oblidar la gastronomia relacionada amb cada festa. [Capítol dedicat a les festes d’hivern]. Activitat complementària al voltant dels pessebres.

* Març (Data per confirmar). Activitat complemetària al voltant de la dona treballadora. Dia Internacional de la Dona Treballadora (8 de març). Trampa de foc de Núria Martí Constans (La Mar de fàcil, 2011)
Novel·la que es basa en els fets reals de l’incendi de l’any 1911 de la fàbrica tèxtil Triangle a Nova York on hi van morir 146 persones, gairebé tot dones. Aquest fet va provocar la revolta de les dones per un treball digne. Més informació aquí.

* Maig (Data per confirmar). Set dies al llac de Núria Martí Constans (La Mar de fàcil, 2012)
Història d’una noia atrapada entre dues passions, i que trancorre un mes de gener a l'estany de Banyoles, durant els entrenements de l'equip de rem de la Universitat de Cambridge.